גירושין מהווים את אחד המשברים האישיים והנפשיים המשמעותיים ביותר בחיי אדם, הגורמים לטלטלה רגשית עמוקה ותחושת אובדן. אנשים אשר נמצאים בתהליך גירושין חווים מנעד רחב של רגשות מורכבים הכוללים: עצב, כאב, חוסר אונים, אכזבה, כעס, בושה, אשמה, חרדה ופחד מפני העתיד הלא ידוע.
תקופה זו עלולה להתאפיין בתחושת בדידות עמוקה, כשהמתמודד צריך להיפרד מבן הזוג שהיה שותף לחייו, וגם מחלומות משותפים, מעגלים חברתיים וכן להתמודד עם שינויים במערכת היחסים עם הילדים. בנוסף, בני הזוג עלולים לחוות במהלך הגירושין תחושות של אובדן ביטחון, דימוי עצמי וירידה בהערכה העצמית, ותחושת אובדן כללית על מה שהיה ואינו עוד.
תחילתה של תמיכה נפשית במתמודדים עם תהליכי גירושין הינה הכרה במגוון הרגשות השליליים שאדם חווה ובלגיטימציה שלהם. חשוב להקשיב באמפתיה נטולת שיפוטיות והכלת כל מנעד הרגשות הקיימים. ההקשבה האמפתית יוצרת מרחב בטוח בו ניתנת אפשרות לאדם לבטא את כאבו ותחושותיו, לעבד את הרגשות המורכבים ולהתחיל בתהליך החלמה וריפוי. למרות הרצון המיידי לסייע לאדם כאוב שליבו דואב, מומלץ להימנע ממשפטים שמאיצים להמשיך הלאה בחייו, ומהמלצות להתקדם אל השלב הבא במהירות.
ישנה חשיבות עמוקה וקריטית לריפוי, למתן זמן ממושך לעיבוד תהליך אובדן גירושין, בכדי לסייע לאדם להגיע לשלב הבא בחייו כשהוא עבר תהליך החלמה מלא ואופטימלי, אשר בסופו הוא יוכל לצאת לשלב הבא בחייו באופן הבריא ביותר. הכרה בקושי והצעת נוכחות יציבה ועקבית היא התמיכה המשמעותית ביותר שאפשר להעניק.
נוכחות משמעותית בחיי אדם המתמודד עם גירושין מתבטאת בתמיכה מעשית לצד התמיכה הרגשית. החל מעזרה פרקטית בחיי היומיום כגון: בישול ארוחות, עריכת קניות וסיוע בטיפול בילדים, או ליווי לפגישות מורכבות הקשורות בהשלמת תהליך הגירושין, יכולים להקל משמעותית על העומס הפיזי והנפשי. חיזוק תחושת השייכות של האדם היא חיונית, שכן רבים חווים בידוד חברתי בעקבות הגירושין. הזמנות להצטרפות לארוחות, לפעילויות חברתיות ולאירועים משפחתיים מעבירות לאדם מסר משמעותי שהוא אינו לבד במסע זה. שמירה על קשר שגרתי, גם אם בשיחות טלפון קצרות או הודעות טקסט, יכולה לשמש עוגן יציב בתקופה של חוסר ודאות. חשוב לזכור שמדובר בתהליך ארוך שדורש התמדה בתמיכה, והרציפות והעקביות שלה משמעותיות מאוד לאדם. תמיכה ארוכת טווח, המותאמת לשלבים השונים של התהליך, מקנה ביטחון והכלה המסייעים בהתמודדות מוצלחת של תהליכי הגירושין.
עזרה מקצועית רגשית הינה מרכיב חשוב בתמיכה במהלך השלבים השונים בתהליך הגירושין. טיפול פסיכולוגי, רגשי קבוצתי או פרטני, קבוצות תמיכה, או ייעוץ משפטי מתאים יכולים לספק כלים חיוניים להתמודדות, ויש לעודד את האדם בו תומכים לפנות לקבלת עזרה מקצועית, מכל סוג שהוא. הציעו באופן עדין וחסר שיפוטיות את האפשרות לפנות לאנשי מקצוע, תוך דגש שאין מדובר בחולשה אלא בחוזקה. לעתים, ליווי פיזי למפגש הראשון עם איש מקצוע או עזרה במציאת מטפל מתאים יכולים להסיר מחסומים משמעותיים בדרך לקבלת עזרה. לעיתים, האדם יסרב לקבלת עזרה מקצועית, אך בהמשך אולי ירגיש בשל יותר ופנוי להתייחס לצדדים הרגשיים במסגרת טיפולית. במקביל, עזרה בזיהוי מנגנוני התמודדות בריאים יכולה אף היא להיות משמעותית ומסייעת. אפשר לעודד לביטוי רגשות עצמי באמצעות כתיבה, ציור, או פעילות יצירתית אחרת, פעילות גופנית כגורם מייצב נפשית, תרגול מיינדפולנס ומדיטציה להפחתת חרדה, או פעילות התנדבותית כמקור למשמעות וחיבור חברתי, כל זאת על פי סגנונו הייחודי של האדם שעומד מולכם, כשרונותיו, העדפותיו ותחביביו.
חשוב מאוד לשים לב לסימני מצוקה מוגברים ולעודד פנייה לעזרה דחופה יותר בעת הצורך. במצבים בהם זיהיתם סימנים המעידים על דכדוך מתמשך, ביטויי ייאוש או אובדנות, הפרעות משמעותיות בשינה או באכילה, שימוש מוגבר באלכוהול ,או בסמים, בידוד חברתי קיצוני, או חוסר בתפקוד יומיומי, אל תהססו להתערב, ולהציע לפנות לעזרה מקצועית ואפילו רפואית. שיחה ישירה ורגישה על חששותיכם, תוך הצעת ליווי לגורמי בריאות הנפש המתאימים, יכולה להציל חיים, וחשש מפגיעה ברגשותיו של האדם לא צריך למנוע פעולה. במקביל לערנות לסימני מצוקה, שיקוף התקדמות וחוזקות הוא כלי תמיכה עוצמתי. רבים המתמודדים עם גירושין שקועים בתחושת כישלון ודימוי עצמי נמוך, וקשה להם לראות את התקדמותם בתהליך. האירו באופן ספציפי כוחות וצמיחה ששמתם לב אליהם, על החלטות אמיצות שהתקבלו, ועל יכולתם להתמודד עם אתגרים שלא ציפו שיוכלו לעמוד בהם.
התמיכה הנפשית במתמודדים עם גירושין דורשת גם התייחסות לשלב של בניית עתיד חדש. לאחר שלבי האבל הראשוניים, רבים מתחילים להתמודד עם הצורך בבניית זהות עצמית מחודשת. תפקידכם כתומכים הוא לעודד חשיבה יצירתית על אפשרויות חדשות, מבלי להאיץ תהליכים שמתרחשים בקצב אישי. סייעו בחקירה עדינה של תחומי עניין חדשים, יחסים חברתיים חדשים או חידוש קשרים ותיקים, ואף שינוי תעסוקתי. כל זאת, תוך מתן לגיטימציה לחששות ולהיסוסים שמלווים צעדים אלו. חשוב כאמור להימנע משיפוטיות לגבי קצב ההתאוששות או ההחלמה. לכל אדם דרך וקצב משלו להתמודד עם אובדן, וכיבוד הקצב האישי הוא מרכיב חיוני בתמיכה. זכרו כי תמיכה אמיתית אינה רק לעזור לאדם להתגבר על הגירושין, אלא ללוות אותו במסע של שינוי, צמיחה והתחדשות. ההבטחה החשובה ביותר שאתם יכולים לתת היא נוכחות מתמשכת בכל שלב של הדרך, ללא תנאי.